Stefaan Degand gaat muzikale droom achterna in “Maestro Degand”

Stefaan Degand gaat muzikale droom achterna in “Maestro Degand”

Als kleine jongen al stond acteur Stefaan Degand op de salontafel met een dirigeerstokje te zwaaien, met de geluidsinstallatie op maximaal volume. Bijna zijn hele leven al droomt hij ervan om ooit de Vierde symfonie van Brahms te dirigeren, met een 80-koppig orkest, in een uitverkochte concertzaal. Die droom wordt nu werkelijkheid.

Met de docureeks Maestro Degand gaat Stefaan voor Canvas op muzikale ontdekkingsreis: op zoek naar de ziel van Johannes Brahms. Hij verdiept zich een jaar lang in de partituur en gecoacht door de jonge dirigente Pascale Van Os leert hij de finesses van een symfonisch orkest beheersen. Daarnaast ontmoet Stefaan Brahms-specialisten en internationale topdirigenten zoals Jaap Van Zweden, Philippe Herreweghe, Eva Ollikainen en Antony Hermus, chef-dirigent van het Belgian National Orchestra, en reist hij naar het Oostenrijks dorpje waar Brahms zijn magnum opus in 1885 voltooide. 

Stefaans muzikale odyssee wordt gevolgd door de documentairemakers van Borgerhoff & Lamberigts en begin 2024 uitgezonden op Canvas. Maestro Degand eindigt met een uitvoering van de Vierde symfonie van Brahms in de Henry Le Boeufzaal van Bozar, met het Belgian National Orchestraonder de muzikale leiding van Stefaan Degand op 27 januari 2024. Deze productie komt tot stand met de steun van de tax shelter-maatregel van de Belgische wetgever via Flanders Tax Shelter.

Bron: https://www.vrt.be/nl/over-de-vrt/nieuws/2023/03/22/stefaan-degand-gaat-muzikale-droom-achterna-in-maestro-degand/ (geraadpleegd op 1 mei 2023).