Julie zwijgt in de prijzen op Filmfestival van Cannes

'Julie zwijgt', de eerste langspeelfilm van Leonardo van Dijl, heeft twee prijzen gewonnen op het filmfestival van Cannes. Op zaterdag 18 mei ging de film in wereldpremière als onderdeel van Semaine de la Critique, de oudste nevensectie van het Festival van Cannes.

Tijdens de prijsuitreiking van de Semaine de la Critique ontving de film de Prix SACD, uitgereikt door de gelijknamige auteursvereniging, en de Prix Fondation Gan, die de bioscooprelease in Frankrijk ondersteunt. De film vertelt het verhaal van Julie, een veelbelovende tennisster bij een prestigieuze club. Wanneer haar coach, die haar naar de top kan brengen, plotseling wordt geschorst en er een onderzoek wordt gestart, worden alle spelers van de club aangemoedigd om hun verhaal te doen. Julie besluit echter te zwijgen.

De Semaine de la Critique richt zich op de eerste of tweede langspeelfilm van regisseurs en kan zo carrières lanceren. Door deze selectie komt 'Julie zwijgt' in aanmerking voor de Caméra d’Or, de prijs voor de beste debuutfilm over alle secties heen. In 2018 won Lucas Dhont deze prijs met 'Girl'.

Tessa Van den Broeck speelt de rol van Julie en is in het echte leven ook een tennisspeelster. Belangrijke bijrollen zijn er voor Koen De Bouw, Ruth Becquart, Pierre Gervais, Sofie Decleir, Tijmen Govaerts, Claire Bodson en Laurent Caron.

Vlak voor de wereldpremière in Cannes werd bekend dat de Japanse toptennisspeelster Naomi Osaka, met haar productiemaatschappij Hana Kuma, als uitvoerend producent bij de film betrokken is.

Bekijk de trailer van 'Julie zwijgt' via deze link.