GRAND ME bekroond op COH:DOX

GRAND ME bekroond op COH:DOX

Tijdens de prijsuitreiking van het internationale documentairefestival CPH:DOX viel de Vlaamse film, GRAND ME, in de prijzen. De documentaire van Atiye Zare Arandi en Bram Crols won de hoofdprijs in de NEXT:WAVE-competitie voor opkomend filmtalent.

"GRAND ME" vertelt het verhaal van Melina, een negenjarig meisje uit Iran dat bij haar grootouders in de stad Isfahan woont.  Haar ouders zijn gescheiden en haar moeder worstelt met de relatie met haar nieuwe man en die met haar dochter. Op negenjarige leeftijd is Melina oud genoeg om een voogdijzaak voor de rechter te brengen. Met de wet aan haar kant hoopt ze eindelijk haar eigen voogd te kunnen kiezen. De regie en het scenario van Grand me zijn het resultaat van een creatieve samenwerking tussen de Iraanse Atiye Zare Arandi en de Belgische Bram Crols.

De productie is van Mark Daems en Bram Crols voor Associate Directors, in coproductie met de VRT, Atam Film en Al Jazeera Documentary Channel. De productie kwam tot stand met de steun van de tax shelter-maatregel van de Belgische wetgever via Flanders Tax Shelter.

De jury op CPH:DOX koos voor Grand me omdat de film “de aandacht vestigt op vragen over moederschap, transformatie en het begrip 'erbij horen', terwijl onrechtstreeks de positie en rechten van vrouwen in de hedendaagse Iraanse samenleving onder de loep worden genomen.” Het juryverslag besloot met: “Grand me is een bewijs van de veerkracht van Melina en haar grootouders, maar ook van de inherente imperfectie en tekortkomingen van wat het is om mens te zijn.”

De documentaire ging recent ook in première in Nederland op het Human Rights Festival “Movies That Matter”.

Blijf onze kanalen volgen voor updates over een Belgische première.