Flanders Tax Shelter op Film Fest Gent

Flanders Tax Shelter op Film Fest Gent

Film Fest Gent lanceerde eind september hun programma voor hun jubileumeditie. Dit jaar zullen opnieuw veel nationale en internationale producties hun wereldpremière beleven tijdens het Gentse filmfestival. In totaal worden ook vijf producties vertoond die mede tot stand kwamen met steun van tax shelter via Flanders Tax Shelter.

She They Us gaat in wereldpremière op Film Fest Gent. Deze documentairereeks werpt licht op vrouwen die elk op hun eigen unieke wijze bijdragen aan de creatie van een wereld die meer aandacht heeft voor hun lichaam, werk, welzijn en liefde. Elke aflevering richt zich op een belangrijk aspect van ons leven, zoals acceptatie, protest en wetgeving. Tijdens Film Fest Gent zullen de episodes "Veiligheid" en "Ouderschap" in wereldpremière gaan. In "Veiligheid" staan de zeer populaire e-sportsjournalist Eefje 'Sjokz' Depoortere en Fatima-Zohra Ait El Maâti centraal, terwijl "Ouderschap" muzikaal talent Charlotte Adigéry en Europese ruimtevaartrockster Angélique Van Ombergen belicht. Elk van hen confronteert de vragen waarom de helft van de wereldbevolking in angst leeft en waarom ouderschap vaak wordt gezien als een belemmering voor carrièregroei.

In de categorie "Belgian Animation Shorts" maken drie verschillende producties kans op een award. De productie Zlata zal op donderdag 12 oktober in wereldpremière gaan. Regisseur Mattias Bavré, bekend van zijn bekroonde film "Z Bratem" (beste kortfilm Film Fest Gent 2021) presenteert een teder en hartverscheurend portret. Zlata vertelt het verhaal van Zlata Levkovych, een bijna-puber die met haar moeder Irina en broer Martin de oorlog in Oekraïne ontvlucht en in een vreemd land, België, belandt. Terwijl het gezin worstelt om normaliteit te vinden in deze moeilijke tijden, wordt Zlata's gevoel van isolatie prachtig vastgelegd door middel van statische camerabeelden die haar vaak alleen tonen in lege omgevingen. Via videogesprekken met haar geliefde kat Findus en haar passie voor illustratie vindt Zlata manieren om om te gaan met de tragedie die haar thuisland blijft treffen.

Naast Zlata maakt ook de kortfilm E6-D7 kans op diezelfde prijs. In een ziekenhuis voert een robot zijn taken uit en ervaart hier vreugde door. Hij begint te communiceren en te schaken met een verpleegster, maar niemand kan hem echt uitdagen tot hij een vrouw ontmoet die hem weet te verslaan, aangezien zij zijn opvolger is. Hun liefde is diepgaand, maar de robot moet leren accepteren dat zijn dagen zijn geteld. Iedereen vergeet hem, behalve de vrouw.

Ook Easter Eggs kan de overwinning in de wacht slepen. In een klein stadje wordt het gerucht verspreid dat de exotische vogels van meneer Ping ergens rondzwerven. Twee verveelde tieners gaan op zoek naar deze vogels en ontdekken tijdens hun avontuur dat ontsnappen aan de alledaagse sleur niet hetzelfde is als ontsnappen aan elkaar. Easter Eggs is een korte animatiefilm over het vinden van buitengewone dingen op gewone plaatsen.

Tot slot gaat op zaterdag 14 oktober Beautful Men in wereldpremière. De kortfilm maakt deel uit van “Competition for International Short 3”. Drie kalende broers reizen naar Istanbul voor een haartransplantatie. Ze zitten met elkaar vast in een hotel ver van huis en hun onzekerheden groeien sneller dan hun haren. 

Ontdek het volledige programma van Film Fest Gent 2023 via deze link.