Documentaires op DOCVILLE 2024

Maar liefst zeven producties, gefinancierd met de tax shelter-maatregel via Flanders Tax Shelter, zijn genomineerd voor verschillende prijzen. Enkele van deze indrukwekkende documentaires zullen hun debuut maken op het gerenommeerde DOCVILLE-festival in Leuven. Het festival is gewijd aan documentairefilms met een sterke focus op zowel nationale als internationale auteurscinema.

Soundtrack to a Coup d’Etat mag het Leuvense festival openen op woensdag 20 maart. Niet enkel de documentaire maakt kans op de prijs van Beste Belgische documentaire, maar ook Johan Grimonprez zelf staat deze editie centraal. De documentaire bevat een schat aan archiefmateriaal: van audiomemoires van Nikita Chroesjtsjov, tot fragmenten van Andrée Blouin, een vergeten pionier van de vrouwelijke emancipatie en onafhankelijkheid in Afrika. Deze ijzersterke, overdonderende film over jazz als geheim wapen viel al in de prijzen op het prestigieuze Sundance filmfestival. 

Op donderdag 21 maart zullen Coral City en Testerep, beide geproduceerd door Associate Directors, in première gaan. Coral City belicht het onderzoek van Mark Kochzius en Sri Lankaanse wetenschapper Kushlani Dissanayake naar de verspreiding van koraalzaad door zeestromingen, met als doel veilige havens te vinden waar koraalriffen - symbool staand voor rust in onze hectische samenleving - kunnen gedijen. 

Testerep onthult het verhaal van een multidisciplinair wetenschapsteam dat de vondsten van het vroegere eiland Testerep onderzoekt, waar ooit Oostende lag. Dit onderzoek poogt te begrijpen hoe natuurlijke kustlijnen ontstaan en wat we eruit kunnen leren om de Belgische kustlijn te beschermen tegen de stijging van de zeespiegel.

Op zaterdag 23 maart zal de nieuwste documentaire van Storyhouse in première gaan op DOCVILLE. Under the Surface volgt het verhaal van Anne (32), een vrouw met autisme en slechtziendheid als gevolg van vroeggeboorte. Ze countert moedig haar beperkingen door te ontsnappen naar een fantasiewereld onder water, waar ze zichzelf transformeert tot zeemeermin. 

Naast bovenstaande premières worden ook Grip en Buitenbeentjes (documentaires van While We’re Here) en Ronde 3 (een documentaire van Associate Directors) vertoond op DOCVILLE 2024.

Voor wie nieuwsgierig is naar andere kanshebbers, nodigen we u uit om het volledige festivalprogramma en de genomineerden te ontdekken op docville.be.