Alexander Vantournhout wint belangrijke cultuurprijs

Alexander Vantournhout wint belangrijke cultuurprijs

Het werk van Alexander Vantournhout en zijn gezelschap Not Standing wordt geprezen om zijn unieke en hybride bewegingstaal, die de grenzen van disciplines overschrijdt.

Alexander Vantournhout, geboren in Roeselare in 1989, combineert dans, circus en performancekunst in zijn baanbrekende werk.

In 2023 presenteerde Not Standing de voorstelling "Foreshadow", waarbij acht acrobaat-dansers op experimentele rockmuziek bewegen als tandwielen van een collectief lichaamsmechaniek. Samen gaan ze op zoek naar quasi onmogelijke balansen en dagen ze elkaar én de zwaartekracht uit. Dit project markeert een belangrijke stap in Alexander zijn onderzoek naar de interactie tussen zwaartekracht, beweging, balans en ruimtelijkheid. Door het werk werd Alexander erkend als een van de 13 laureaten van de Ultimas 2023, de jaarlijkse prijzen voor uitmuntendheid in de cultuursector.

De Ultimas dienen als een platform om opmerkelijke individuen, organisaties en gezelschappen te belichten en bevorderen zo samenwerking en dialoog binnen de culturele gemeenschap. Alexander's voortdurende experimenten en innovaties bevestigen zijn positie als een van de meest opwindende en invloedrijke stemmen in de hedendaagse podiumkunsten.

In 2024 keert Alexander terug naar de duetvorm. Hij werkt aan een nieuwe productie genaamd every_body. Alledaagse bewegingen zoals een handshake en wandelgang transformeren hier tot een veelluik van lichaamsdynamieken. Deze productie wordt ook gefinancierd met de steun van Flanders Tax Shelter.