Terug naar overzicht
Der Silbersee

Der Silbersee

‘Wie verder moet, die draagt het Zilvermeer!’, zo klinkt het utopisch aan het einde van Der Silbersee van Kurt Weill en Georg Kaiser. - Severin en Olim, de twee protagonisten van dit grimmige sprookje, vluchten uit de winter van een cynische en gewelddadige maatschappij naar de lente van een nieuw leven over een magisch bevroren meer. Opera Ballet Vlaanderen brengt een gloednieuwe productie van Weills zelden gespeelde werk dat in februari 1933 in première ging in Duitsland, drie weken nadat de nazi’s aan de macht waren gekomen.

Aan het Zilvermeer leven de kanslozen en verschoppelingen van de maatschappij. Daar vinden we Severin en zijn makkers die hun honger niet langer de baas kunnen. Bij een winkeloverval wordt de vluchtende Severin neergeschoten door de politieman Olim.

Severins buit is enkel een ananas, zo ontdekt Olim. Hij pleit Severin vrij en ontpopt zich als zijn weldoener nadat hij een bom geld heeft gewonnen. Severin, die onwetend bleef over de identiteit van de man die hem heeft neergeschoten, blijft zinnen op wraak. Ook al baadt hij in luxe en overdaad in het nieuwe kasteel van Olim, hij kan niet vergeten dat het zoete aroma van de ananas – zijn droom van het paradijs – hem ooit werd ontzegd.

De eigenzinnige theatermaker Ersan Mondtag, die zijn opera- debuut maakte bij Opera Ballet Vlaanderen met het gelauwerde Der Schmied von Gent (Franz Schreker), tekent voor een heden- daagse lezing van Der Silbersee. We worden ondergedompeld in een dystopische maatschappij anno 2033, die in de greep is van sociale ongelijkheid, censuur en polarisering. Als hybride productie, tussen theater en opera in, brengt Der Silbersee een uitgelezen cast van zangers en acteurs samen met onder meer Benny Claessens en Marjan De Schutter die onlangs schitterden in de tv-reeks Albatros.