Terug naar overzicht
Ariadne auf Naxos

Ariadne auf Naxos

Ariadne auf Naxos is misschien wel de inventiefste opera van componist Richard Strauss en librettist Hugo von Hofmannsthal, het succesduo achter Der Rosenkavalier en Elektra. Het is een kluwen van genres en verwikkelingen, een stuk-in-een-stuk, een strijd tussen ‘hoge’ en ‘lage’ kunsten. Opera Ballet Vlaanderen brengt deze illustere, laat-romantische parel in een concertante uitvoering.

De rijkste man van Wenen heeft voor het post-culinaire vermaak maar liefst twee operagezelschappen geëngageerd. Het eerste is een kluchtige troep die aansluit bij de opera buffa-traditie, aan- gevoerd door de pittige Zerbinetta. Het tweede is een verheven compagnie – compleet met primadonna, tenor, componist... – die van zin is een serieuze opera over de mythe van Ariadne te brengen. Het diner loopt uit en het vuurwerk laat niet op zich wachten. Daarom verkondigt de hofmeester dat de twee groepen tegelijkertijd zullen moeten spelen. En dat is nog maar het begin.

Dankzij dit vernuftige plot is Ariadne auf Naxos van alle mogelijke theatrale en muzikale succeselementen voorzien. Tussen de ontwikkelingen door weefde Strauss compositorische juweeltjes waar al menig sopraan onsterfelijk mee is geworden. Denk aan Zerbinetta’s virtuoze ‘Großmächtige Prinzessin’ of aan Ariadnes ontroerende ‘Ein Schönes war’.