Terug naar overzicht
Aanwinst

Aanwinst

Dat Vlamingen met een baksteen in de maag geboren zijn, is bijna spreekwoordelijk. Maar dat ze ook verwoede kunstverzamelaars zijn, is veel minder geweten.

Ieder jaar investeert de Vlaamse Gemeenschap in het aankopen van hedendaagse kunstwerken vanbinnen- en buitenlandse kunstenaars. Dankzij jouw en mijn bijdrage hebben we door de jaren heen een ongelofelijke collectie hedendaagse kunst opgebouwd met meer dan 7000 kunstwerken. Slechts een fractie hiervan wordt in de Vlaamse musea getoond; het merendeel van de collectie belandt in een museumdepot achter gesloten deuren.

In de tiendelige documentaire reeks ‘Aanwinst’ maken we kennis met 10 hedendaagse kunstenaars en hun meest iconische werken die recent werden toegevoegd aan de kunstcollectie van de Vlaamse Gemeenschap.

De kunstcollectie van de Vlaamse gemeenschap is van groot belang voor hedendaagse kunstenaars omdat het de kans biedt om hun werk te tonen en deel te nemen aan belangrijke tentoonstellingen. Het is een erkenning van hun artistieke kwaliteiten en draagt bij aan hun carrièreontwikkeling. Samen met de kunstenaars halen we de aanwinsten letterlijk uit de kisten en gaan we dieper in op wat de aankoop voor de kunstenaar betekend heeft en de impact dit had op hun artistieke leven.

Meer dan kunstenaarsportretten ontvouwt de reeks zich als een tentoonstelling waarin verschillende maatschappelijke thema’s als kolonialisme, identiteit en activisme besproken worden en kunstdisciplines zoals installaties, performance art en schilderkunst toegankelijk worden gemaakt. ‘Aanwinst’ laat de veelzijdigheid en de rijkdom van de hedendaagse kunstscene in Vlaanderen zien en geeftons de kans om kennis te maken met de mensen achter de werken die onze cultuur verrijken.