Terug naar overzicht
Palmos / Half Life

Palmos / Half Life

Met Half Life introduceert Opera Ballet Vlaanderen voor het eerst een werk van de Israëlische choreograaf Sharon Eyal. Deze uiterst krachtige voorstelling wordt als tweeluik gepresenteerd met Palmos van Andonis Foniadakis, dat in de lente van 2021 enkel online in wereldpremière kon gaan. Beide werken vormen een double bill waarin de virtuositeit én de persoonlijkheid van de danser vooropstaan. De muziek voor beide voorstellingen werd in nauwe samenhang met de choreografie ontwikkeld.

De Amerikaanse popzanger Active Child schreef voor Palmos twee nieuwe songs, die samen met acht bestaande uit zijn oeuvre Andonis Foniadakis inspireerden om een voorstelling te creëren over het verlangen naar verbinding. In een reeks duetten en kleine ensembles, ontwikkeld vanuit een hedendaagse blik op de klassieke ballettaal, schetst de Griekse choreograaf interacties tussen mensen als herinneringsflarden aan momenten van verbinding: nu eens hartstochtelijk en uitbundig, dan weer bezield met een grote, introverte poëzie.

Sharon Eyal verdiende haar sporen bij de legendarische Batsheva Dance Company van Ohad Naharin en groeide uit tot een internationaal gerenommeerd choreograaf. Ze bouwde haar unieke eigentijdse bewegingstaal uit door een fusie tussen popcultuur en klassieke dans. De dansers weet ze mee te nemen in een extreme fysicaliteit die soms erg donker en mechanisch aanvoelt en op andere momenten enorm emotioneel. In Half Life onderzoekt ze samen met choreograaf Gai Behar dwingende groepsdynamieken, waar telkens één danser aan weet te ontsnappen. De elektronische partituur van Ori Lichtik brengt samen met de indrukwekkende choreografie een hypnotiserende en overweldigende dansbeleving teweeg.